A haj felépítése - HairHungary

A haj felépítése

A haj két alapvető részből áll:egyrészt a bőrfelszín alatt található, élő hajgyökérből, azaz follikulusból, másrészt a fejbőr felett látható, elszarusodott hajszálból.

A hajszálak csoportokban nőnek, 2-5 szál alkot egy ilyen „szigetet”, amit follikuláris egységnek nevezünk.

A hajgyökér alsó, kiszélesedő része a hajhagyma, amiben legalul helyezkedik el az ún. hajszemölcs, azaz a papilla. Ebbe futnak be a sejteket tápláló hajszálerek és az érzékelésért felelős idegek. A hajszemölcs körül, a gumóban termelődik a kezdetleges haj. A hajszemölcs feletti részen találhatóak a gyors osztódásra képes alapsejtek – az ún. mátrix sejtek -, amik átlagban kétnaponta új szövetet hoznak létre, tehát ezek termelik a hajszál alapanyagát.

A hajhagymát a belső és a külső burok veszi körbe. Ezek alakítják ki és óvják a növekvő hajszálat. A belső burok a hajszálat egészen a faggyúmirigyek beszájadzásáig követi. A külső burok tovább, a faggyúmirigy végéig tart.

A follikuláris egység része az ún. hajmerevítő izom - latin nevén a musculus erector pilii. A faggyúmirigy és a külső burkot körülölelő rostos réteg között található, funkciója a hajszál merevítése. A faggyúmirigy váladékot, azaz faggyút bocsát ki magából, gondoskodva a hajszál és a bőr kondicionálásáról. Bizonyos életszakaszokban – pubertáskor -, nő a faggyú termelése, de idővel egyre kevesebb lesz belőle és a fejbőr szárazabbá válik.

HairHungary - A haj felépítéseA haj felépítésének részletei:

A haj fő alkotóeleme egy fehérje, a keratin. A haj 97%-a keratinból, 3%-a pedig vízből áll. Legbelül található a hajbél, más néven a velő, medulla, ezután következik a kéreg, cortex, majd végül a cuticula.

A hajbél, azaz a medulla:

A hajszál közepén található. A gyökeret köti össze a külső résszel, kétirányú átjárást biztosítva a tápanyagok és a levegő számára. Az ebben lévő, magas víztartalmú állományban vannak a haj színéért felelős melaninok.

A hajkéreg, azaz a cortex:

Keratinszálakból épül fel és a haj rugalmasságáért, erősségéért felel.

A külső hámréteg, azaz a cuticula:

Ez, a hajszál belsejének védelmét szolgáló réteg egymást tetőcserépszerűen fedő lemezkékből áll. A külső hámréteg állapotától függ a haj fényessége. Minél szabályosabban fedik egymást a lemezkék, annál szebb a haj, mert visszaveri a fényt.

Vissza