A haj növekedése - HairHungary

A haj növekedése

A haj a leggyorsabban növő szövet. Átlagosan havonta 1 centiméterrel lesz hosszabb, ebből könnyen kiszámítható, hogy ez naponta 0,33 millimétert, éves szinten pedig 12 centimétert jelent. A növekedés ciklusokban zajlik. A három alapvető növekedési szakasz: az anagén, a katagén- valamint a telogén fázis.

Az anagén szakasz

HairHungary - Anagén növekedés

Az anagén a hajszál növekedési szakasza, a sejtek ebben a fázisban folyamatosan osztódnak. A teljes hajkorona kb. 90%-a ebben a szakaszban található. Az újonnan termelődött haj a tüszőn keresztül kitolja a régi hajszálat, ez okozza a természetes hajhullást. Az anagén fázis 2-6 évig tart, ekkor növekszik a haj átlagosan havonta 1 centimétert.

A haj teljes hossza is az anagén időszak hosszától függ. Ha valakinek nem nő hosszúra a haja, az általában az anagén szakasz rövidsége miatt van.

A katagénszakasz

A katagén - átmeneti - szakaszban megáll a haj növekedése. A külső burok – ami a kihullott hajszál végén látható fehér csomó - szorosan a hajszálhoz tapad. Ez fázis körülbelül 2-3 hétig tart.

A telogénszakasz

A telogén vagy nyugalmi szakaszban található a hajszálak kb. 10%-a. Ez a szakasz körülbelül 100 napig tart – testszőrzet esetén hosszabb, ezért is rövidebbek ezek a szőrszálak.

Vissza