Androgén hajhullás, örökölt kopaszodás - HairHungary

Androgén hajhullás

Az androgén jellegű, azaz nemi hormon alapú hajhullás - hétköznapi nyelven a férfias kopaszodás - felelős a férfiakat érintő hajhullások 90-95%-ért. Ez a magyar népességen belül a 35 éves férfiak kb. 40%-át érinti, de az ötvenes éveik elején járó férfiaknál ez a szám már 55%.

Androgén hajhullás - férfias kopaszodásAz érintettek hajhagymái érzékenyek egy bizonyos nemi hormonra, a dihydrotesztoszteronra - DHT. A hajhagymák a hormon jelenléte miatt miniatürizáción, azaz elsorvadáson mennek keresztül. Ez a hajhagymák ciklusát, és ezáltal a hajszálat is rövidíti.

Ennek eredménye, hogy a terminális hajat növesztő follikuláris egységek vellus hajat vagy babahajszálakat kezdjenek el termelni. Ezek a hajhagymák a végstádiumban már egyáltalán nem termelnek normális hajszálakat.

Az AGA jellemzője a hajvonal típusos - Norwood-skála szerinti - visszahúzódása, ezzel párhuzamosan pedig a fejbőr elvékonyodása. A folyamat végeredménye – ami az egyén hormonérzékenységtől is függ - gyakran mindössze egy, a tarkóhoz és a nyakhoz közeli patkó alakú hajas terület, ahol viszont megmarad a haj.

Erről a területről miért nem hullik ki soha a haj?

Erről a patkó alakú területről azért nem hullik ki soha a haj, mert az itt található hajszálak ellenállnak a DHT hatásának. Pontosan ezt a genetikai sajátosságot használjuk ki a hajtranszplantáció, azaz a hajátültetés során.

A női hajhullás:

A nők hajhullásának kb. 80-85%-a hormonális eredetű. A hormonháztartásra ható események pl. petefészek-daganat, férfihormon- tartalmú fogamzásgátlók szedése, terhesség, menopauza vagy átmeneti hormonális változások okozzák az elváltozást. A hajhullástól szenvedő nők többi 15-20%-ánál a stressz, gyulladásos illetve immunalapú okok állnak a háttérben.

A férfiakhoz hasonlóan a női típusú androgén - nemi hormon alapú - hajhullásban szenvedő nőknél is a dihydrotesztoszteron, azaz a DHT felelős a hajhagymák miniatürizációjáért, elsorvadásáért. A nők többsége nem kopaszodik, hanem az egész fejen jelentkező, úgynevezett diffúz hajhullástól szenvednek. Tehát, a hölgyek egész fejtetőjét érinti a hajvesztés, de viszonylag ritka a hajatlan terület, mindenhol ritkul. Ezt az androgének – férfihormonok - okozzák, pedig csak kis mennyiségben találhatóak meg a női testben.

Vissza