Hajhullás okai, kezelési lehetőségek - HairHungary

Hajhullás okai

A hajhullás mindkét nemet egyaránt érintő probléma lehet. A haj az ember megjelenésének egyik legfontosabb eleme – legyen szó akár férfiakról, akár nőkről. A haj nagymértékben meghatározza az arc karakterisztikáját, a gondosan megválasztott, ápolt frizura pedig megnyerőbbé, ezáltal magabiztosabbá teszi az ember.

Mikor kell aggódnunk hajhullásunk miatt? – okok, magyarázatok

Kopaszodás, hajbeültetésNapi 100-150 hajszál kihullása teljesen normálisnak tekinthető, ez a haj természetes cserélődése. Tehát amíg a follikuláris egységek, azaz a hajszálcsoportok egészségesek és érintetlenek nincs ok az aggodalomra. Azonban átlagban napi 150 szál feletti hajveszteség esetén már valamilyen kezelendő probléma áll a háttérben.

A hajhullás lehet átmeneti vagy hosszan tartó folyamat. Az átmeneti hajhullás könnyen kezelhető, ha felismerjük az okokat.

A normális mértéket meghaladó hajhullás azt jelzi, hogy valamilyen rendellenes folyamat zajlik a szervezetben. A hajhullás oka lehet a hormonális egyensúly hiánya, betegség, külső behatás – például gyógyszerek, mérgezés.

A hajhullás okai:

A hajhullás, hajritkulás, kopaszodás, leggyakoribb oka genetikai eredetű, azaz örökölt hajlam a férfi vagy a női típusú hajhullásra. Az ehhez társuló életmódbeli, táplálkozási tényezők együttes hatása sem elhanyagolható, de a hajhullás lehet komplex, több betegség jelenlétének együttes hatása is. A hajhullás egy rövid idő alatt lezajló esemény tünete is lehet, ami után a haj visszanő. Ilyen a stressz, a terhesség vagy valamilyen gyógyszer mellékhatása.

A különböző hormonok, gyógyszerek és betegségek önmagukban is képesek megváltoztatni a haj növekedését, állapotát és hajhullást okozni. Az okok kiderítését és kezelését követően a haj visszaáll a normális növekedési és hullási időre. A hajhullás oka lehet egészen egyszerű, mint mondjuk egy gyulladásos góc, vagy allergén - gyógyszeralapanyag.

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

A hajhullás bizonyos fajtáinak, köztük a messze leggyakoribb hormonális, androgén jellegű kopaszodásnak okai már részben ismertek. Ezért léteznek klinikai vizsgálatokkal igazolt kivonattal ellátott készítmények, amelyek a hajhullás tényleges okait kezelik, de egyik sem nyújt teljes megoldást, illetve hatásuk egyénenként változhat.

Általánosságban elmondható, hogy a klinikánkon elérhető külsőleg használatos hajszeszek, samponok, vitaminok, illetve belső szerek, valamint a mezoterápiás kezelés, prp terápia főként lassítják, vagy megállítják a hajhullást, mindkét nem esetében. Az általunk javallott terápiák a részleges hajvisszaállításra is alkalmasak, azonban főként az androgén kopaszodás által okozott kieterjedtebb hajveszteségre egyelőre csak a megfelelően elvégzett hajbeültetés nyújt valódi, természetes eredményt.

Lisztes Krisztián sikeres hajbeültetése

Lisztes Krisztián sikeres hajbeültetése

Hajhullás, kopaszodás kezelése miatt keressen minket bizalommal!

Ingyenes konzultációs időponfoglalás:

06 (70) 512 2296
06 (30) 552 0940


További információk:

Az androgén jellegű kopaszodás, azaz az AGA:

Az androgén jellegű, azaz nemi hormon alapú hajhullás - hétköznapi nyelven a férfias kopaszodás - felelős a férfiakat érintő hajhullások 90-95%-ért.. Tovább

A női hajhullás:

A nők többsége nem kopaszodik, hanem az egész fejen jelentkező, úgynevezett diffúz hajhullástól szenvednek.

A haj keletkezése:

A magzati fejlődés során, a 20-22. hétre fejlődnek ki a szőrtüszők és a hajhagymák. Felnőttkorban, az egész emberi testen összesen 5 millió szőrtüsző, azaz hajhagyma található. Ebből 1 millió a fejet és nagyságrendileg százezer - 70-120 ezer - a fejbőrt borítja.

Az átlagos hajszálszám a hajszíntől függően változik: a szőkék 120-150 ezer hajszállal rendelkeznek, sötét haj esetén pedig ez a szám kb. 100-120 ezer. A vörös hajúaknak van a legkevesebb hajuk, kb. 70-100 ezer szál. Viszont, az igazán szőke hajszál átmérője maximum 0,05 milliméter, a sötétebb színű akár 0,2 milliméter vastag is lehet.

A haj típusai:

HairHungary - Hajtípusok

A haj alapvetően kétféle lehet: a finom állagú, nagyon világos, szinte észrevehetetlen hajat vellus-nak hívjuk. A másik az ún. terminális haj, ez az, amit általában hajnak hívunk, hosszabbra nő, erőteljesebb és pigmentált, azaz színezett.

A két különféle hajtípus bizonyos hatásokra – ilyenek például a hormonális változások - egymásba alakulhat. Ez a folyamat a kopaszodás kialakulásakor jelentkezik, azaz a terminális haj vellus hajjá alakul át, ezt nevezi a tudomány miniatürizációnak, azaz elsorvadásnak.

A haj felépítése:

A haj fő alkotóeleme egy fehérje, a keratin. A haj 97%-a keratinból, 3%-a pedig vízből áll. Legbelül található a hajbél, más néven a velő, medulla, ezután következik a kéreg, cortex, majd végül a cuticula. Tovább

A haj növekedése:

A haj a leggyorsabban növő szövet. Átlagosan havonta 1 centiméterrel lesz hosszabb, ebből könnyen kiszámítható, hogy ez naponta 0,33 millimétert, éves szinten pedig 12 centimétert jelent. A növekedés ciklusokban zajlik. A három alapvető növekedési szakasz: az anagén, a katagén- valamint a telogén fázis. Tovább

 

 

HairHungary Klinika